förklaring på vad tamponader är och vad som görs på mina omläggningar

jag har fått lite frågor på vad "tamponader" är och vad som görs under mina omläggningar och jag tänkte att jag skulle försöka förklara det så bra som möjligt 😊
 
När jag gjorde min stora operation för att ta bort tumören som satt på vänster sida i min bihåla var man tvungen att ta bort ganska mycket av vänster sida i mitt ansiktet (invändigt) detta gjordes för att vara säkra på att alla cancer celler var borta! Det dom tog bort var vänster bihåla, vänster käke, hela min gom och 8 tänder. En stor marginal runt om tumören. När allt detta togs bort så blev det ett stort hål på vänster sida och upp i näsan. Det gör att jag inte kan prata för luften åker upp i näsan och sen ut igen och då blir det bara ett nasalt ljud. För att lösa det finns det någonting som heter tamponad och det ser ut som en gasbinda. Vid mina omläggningar kletas 5 meter tamponad in i en bakteriedödande salva och sen börjar läkarna att sätta in den i ansiktet på mig för att fylla ut hela håligheten. Dom får packa det hårt för att det ska bli tätt för annars kommer luften igenom. Så jag har alltså tamponader på vänster sida i ansiktet och upp i vänster sida av näsan. För att sen hålla tamponaderna på plats och för att jag ska kunna få någonting som kan ersätta min gom så har man gjort en gomplatta. Alltså en plast platta med klämmor som jag sedan själv kan sätta in i munnen och trycka på plats. Så vid mina omläggningar sätts alltså tamponader in och innan det görs så får man givetvis dra ut dom gamla. 
Detta gör jag en gång i veckan. Det är ingenting som är speciellt trevligt. Jag tycker det är väldigt otäckt och obehagligt. Jag klarar inte av att göra det i vaket tillstånd på mottagningen så jag gör det på öron näsa hals på deras operations avdelning. Då söver dom mig lätt med ett läkemedel som heter propofol som ges intravenöst. När jag har vaknat igen så får jag ligga kvar någon timme på uppvaket innan jag kan åka hem. 
 
Jag hoppas att jag förklarade någorlunda för er och att ni får en liten större bild av vad som görs. Det är nog inte så lätt att förstå om man inte är i det själv. För mig har det blivit en vardag och jag kan allt ut och innan men i början var allt ett lika stort frågetecken för mig med. 
 
Ibland när omläggningarna görs så lyckas dom inte med att packa tamponaden riktigt och jag kan därför inte prata riktigt. Detta hände igår och då fick dom helt enkelt göra om det en gång till. Då är man väldigt trött sen efter att ha varit sövd två gånger på en dag. Och jag blir också väldigt öm i slemhinnorna i munnen.
 
Läkarna håller på att planera en speciell protes som ska kunna sättas in och ersätta tamponaderna och gomplattan och där ska även tänderna som tagits bort på vänster sida kunna ersättas. men min gap förmåga är för dålig ännu så det går för tillfället inte så jag får stå ut med mina omläggningar 😕